La sarna demodècica en els gossos: símptomes, diagnòstic i tractament

La sarna demodècica en els gossos: símptomes, diagnòstic i tractament

sarna gossos veterinari andorra

La sarna demodècica és el segon tipus de sarna més comuna en gossos. Es tracta d’una malaltia dermatològica produïda per la presència i multiplicació d’un àcar anomenat Demodex canis.

Tot i no ser contagiosa, els cadells poden adquirir els àcars procedents de la mare durant la lactació, a través del contacte pell a pell. Per tant, aquesta malaltia afecta generalment als gossos joves.

De la mateixa manera que ho fa amb els bacteris o altres àcars, el sistema immunitari també manté a ratlla el Demodex! No obstant això, el sistema immunitari d’alguns cadells és immadur, provocant que hi hagi un sobre-creixement i, com a conseqüència, problemes a la pell.

Habitualment la sarna demodècica es presenta de forma localitzada, és a dir, afecta només a petites parts de la pell, com el cap o les potes. Tanmateix en alguns casos la malaltia es presenta de forma més generalitzada i complicada de tractar.

783px-Demodex_mite_1

Els símptomes:

Quan és localitzada, els gossos presenten: – Pèrdua de pèl en pegats petits.
– Eritema (pell envermellida).
– Inflamació.
Normalment, aquesta forma de sarna no causa picor, fet que no produeix irritació de la pell ni ferides.

Quan és generalitzada, els gossos presenten: – Pèrdua de pèl en gran part del cos.
– Picor.
– Rascat, llepat i mossegada de les zones afectades.
– Inflamació, descamació, raspadures, ferides i crostes.
– Infeccions bacterianes de la pell.

El diagnòstic:

En alguns casos, un simple raspat no és suficient per detectar els àcars. Aleshores el veterinari optarà per realitzar una biòpsia de pell, la qual serà determinant per obtenir el diagnòstic i guarir l’animaló.

El tractament:

El tractament per a la sarna demodècica, tant local com generalitzada, consisteix en l’administració de medicaments per via oral i en pomades. El fàrmac i la dosificació les determinarà el veterinari, però generalment s’utilitzen antiparasitaris amb poder acaricida. En els casos més complicats cal també tractar i fer un seguiment de les ferides o infeccions secundàries.

Deja un comentario

Abrir chat
Hola 👋 ¿En qué podemos ayudarte?