Els Border Collie i els medicaments

Hi ha medicaments que els Border Collies no poden prendre. Es tracta d'una raça que, en força ocasions, presenta una alta sensibilitat a determinades substàncies. La causa és el desordre genètic que presenten un 35% dels exemples d'aquesta espècie, causat per la mutació del gen que produeix la proteïna encarregada de transportar els medicaments a través de la sang cap als diferents òrgans del seu cos. Es tracta del gen MDR1.

Quan el gen sofreix aquesta mutació genètica, certes substàncies s'acumulen al cervell i en altres òrgans, com el fetge i els ronyons, en alts nivells tòxics, causant greus problemes neurològics, incloent convulsions i la mort.

L'única fórmula per esbrinar si el nostre Border Collie és portador d'aquesta mutació genètica és fer-li una analítica d'ADN, un fet que us recomanem donat que l'espectre de medicaments als quals pot reaccionar negativament és força ampli, i abasta des dels tractaments de patologies comunes, com paràsits i diarrees, fins a malalties més greus, com un càncer. La prova d'ADN, es pot fer mitjançant una mostra de saliva o bé una mostra de sang que el veterinari enviarà a laboratori. L'informe de la prova li proporcionarà el genotip del gos, donant com a resultat entre: Normal/Normal (+/+) Normal / Mutant (+/-) Mutant/Mutant (-/-).

A banda del Border Collie, també poden patir aquesta alteració genètica altres races com els Bobtail, Pastor Shetland, Pastor australià, Pastor australià miniatura, Collie Rough i Smooth, Pastor alemany, Pastor Silken windhoundsWhippets i qualsevol creuament amb aquestes races.

Si teniu exemplars d'alguna d'aquestes races, és recomanable que us assegureu que el vostre gos no corre cap risc abans de l'administració de cap medicament que contingui substàncies químiques que poden perjudicar-lo. El vostre veterinari sap quines són les drogues que ha de descartar. Tingueu en compte, també, que encara que alguna vegada se li hagi administrat un medicament i no hagi patit cap reacció estranya, en tornar a administrar-li més endavant sí que pot ser tòxic per l'efecte d'acumulació a l'organisme de les substàncies que no ha pogut eliminar o bé per la interacció amb un altre medicament que se li subministri simultàniament.